La sfâșitul lunii mai 2024, Cegedim România a publicat un buletin informativ destinat tuturor medicilor de familie care lucrează cu aplicația Pharmec Cabinet™, ca expresie a preocupării noastre de a-i ține la curent cu informații de sinteză, relevante pentru activitatea lor.
Informațiile sunt obținute de la un eșantion de medici de familie și procesate în cadrul parteneriatului cu Cegedim Health Data, în scopul obținerii de date anonimizate din practica medicală curentă (Real-World Data) și pentru realizarea de studii bazate pe dovezi din lumea reală (Real-World Evidence) care impulsionează cercetarea medicală și imbunătățesc semnificativ starea pacienților, în interesul sănătății publice. Transmiterea și prelucrarea datelor se face prin anonimizare la sursă, în conformitate cu prevederile GDPR privind identitatea medicilor sau pacienților.
Aflat deja la a 5-a ediție, acest buletin informativ oferă câteva informații cu privire la diferite aspecte legate de pacienți și patologiile acestora, grupate astfel:
- Evoluția numărului de consultații în perioada 2019-2023
- Inițierea și continuarea tratamentului în patologii cronice, în asistența medicală primară
- Top 10 patologii cronice tratate de medicul de familie, evoluție lunară după numărul de pacienți per medic
- Trimiteri emise către medicii specialiști
Perioada pre și post pandemică în activitatea medicilor de familie: evoluția numărului de consultații
În 2023, numărul mediu de consultații/lună (inclusiv consultațiile la distanță) a crescut cu 1.4% față de anul anterior. Acesta a rămas însă sub nivelul din 2019 cu 2.7%. Accesul la tratament este în continuare o problemă cu care se confruntă pacienții. Acest lucru este evident și din graficul de mai jos:
Inițierea și continuarea tratamentului în patologii cronice, în asistența medicală primară
Numărul de pacienți pentru care s-a inițiat tratamentul într-o boală cronică, de către medicul de familie a fost în continuare mai redus în anul 2023 față de anul 2019, diferența dintre mediile anuale fiind de -15,3%. Față de 2022, situația este relativ staționară, cu o scădere de numai 0.1%.
În același timp, numărul de pacienți pentru care s-a continuat tratamentul într-o boală cronică a fost în continuare mai redus în anul 2023 față de anul 2019, la o diferența -1.7%. Față de 2022, numărul de pacienți a fost într-o ușoară creștere, de 2.3%.
Top 10 patologii cronice tratate de medicul de familie: evoluție lunară după numărul de pacienți per medic
Bolile cardio-vasculare afectează aprox. 49% din pacienții tratați de medicii de familie, urmate de dislipidemie (22%) și de diabetul de tip 2 (14%).
Conform datelor Societatii Europene de Cardiologie, în anul 2019, s-a estimat că sunt aproximativ 113 milioane persoane care trăiesc cu boli cardiovasculare. În România, conform datelor medicilor de familie, 1 din 4 persoane – deci peste 4 milioane de români – se aflau în evidență cu o boală cardiovasculară.
Trimiteri emise către medicii specialiști
În ceea ce privește numărul de trimiteri emise de medicii de familie către specialiști, în 2023 se remarcă o creștere cu aprox. 15% față de anul 2019 și cu peste 5% față de 2022, posibil ca efect al deteriorării stării de sănătate a populației și a prevenției insuficiente.
Practic, în 2023, la fiecare cinci pacienți unul a beneficiat de o trimitere către un medic specialist. Rata de trimitere a pornit de la 17.5% în 2019 și a scăzut considerabil în 2020, rămânând sub nivelul anterior pandemiei până în anul 2022. Astfel, conform rapoartelor anuale ale CNAS, în 2022 numărul de consultații și servicii de asistență medicală de specialitate în ambulator a crescut la 36 mil. de la 32 mil. în 2021 (+13%).
Principalele 10 specialități medicale către care medicii de familie au emis trimiteri generează 82% din numărul total. Acestea sunt:
- Cardiologie
- Oftalmologie
- Neurologie
- Endocrinologie
- ORL
- Dermatologie
- Chirurgie
- Ginecologie
- Psihiatrie
- Pneumologie
Cele mai multe trimiteri au fost emise pentru următoarele patologii prezumtive:
- Hipertensiunea arterială esențială – 9.1%
- Tulburări de vedere – 3.5%
- Polineuropatia diabetică – 2.6%
- Cardiomiopatia ischemică cronică – 1.9%
- Afecțiuni inflamatorii pelviene la femei – 1.3%
Vă invităm să aflați mai multe detalii despre activitatea medicilor de familie din România consultând buletinul informativ realizat de Cegedim Health Data.
Pentru orice detalii suplimentare sau întrebări, vă rugăm să utilizați formularul de contact.