Cegedim România a publicat în această lună a 6-a ediție a buletinului informativ destinat tuturor medicilor de familie care lucrează cu aplicația Pharmec Cabinet™. Acesta își propune să aducă în prim plan informații de sinteză, relevante pentru activitatea lor, pentru a putea fi mereu la curent cu evoluția principalelor aspecte de interes pentru medicina de familie.
Informațiile sunt obținute de la un eșantion de medici de familie și procesate în cadrul parteneriatului cu Cegedim Health Data, în scopul obținerii de date anonimizate din practica medicală curentă (Real-World Data) și pentru realizarea de studii bazate pe dovezi din lumea reală (Real-World Evidence). Acestea impulsionează cercetarea medicală și îmbunătățesc semnificativ starea pacienților, în interesul sănătății publice. Transmiterea și prelucrarea datelor se face prin anonimizare la sursă, în conformitate cu prevederile GDPR privind identitatea medicilor sau pacienților.
Ediția 2025 a acestui buletin informativ oferă câteva informații cu privire la diferite aspecte legate de pacienți și patologiile acestora, grupate astfel:
- Evoluția numărului de consultații în perioada 2020-2024
- Informații generale privind profilul pacienților
- Evoluția numărului de pacienți și principalele patologii analizate d.p.v.d. al prevalenței și incidenței
- Top patologii cronice tratate de medicul de familie
- Trimiteri și recomandări emise de medicina de familie către medicii specialiști
Pandemia și perioada post-pandemică în activitatea medicilor de familie: evoluția numărului de consultații
În 2024, numărul mediu de consultații/lună (inclusiv vizitele la domiciliu și consultațiile la distanță) a crescut cu 5% față de anul anterior. Creșterea medie compusă pentru ultimii 5 ani este de 2.4%, ceea ce relevă că accesul la tratament s-a îmbunătățit în ultimii ani. Dupa cum reiese și din graficele de mai jos, între 2020 și 2024:
- Numărul mediu de consultații pe an de care a beneficiat un pacient a crescut de la 4.9 la 5.2
- Numărul mediu de rețete per pacient pe an a crescut de la 4.3 la 4.4
- Numărul mediu de medicamente prescrise unui pacient pe an a crescut de la 16.2 la 17.2
Numărul de pacienți care au beneficiat de prescripție medicală de la medicul de familie
Numărul de pacienți care au beneficiat de o prescripție medicală de la medicul de familie a crescut semnificativ în anul 2024 față de anul 2023, diferența dintre mediile anuale fiind de aproximativ 8%.
Creșterea medie compusă pentru ultimii 5 ani este de 3.8%. Imaginea de mai jos vă prezintă o analiza în detaliu pentru această perioadă:
Top patologii cronice în evidența medicului de familie: evoluție anuală după numărul de pacienți per medic
Bolile cardio-vasculare afectează aprox. 38% din pacienții tratați de medicii de familie, urmate de dislipidemie (30%) și de diabet (9%).
În cazul hipertensiunii arteriale, procentul de pacienți activi, înregistrați cu cel puțin o consultație pe an, variază între 39.2% în anul 2020 și 41.1% în 2024, în prezența unor factori nocivi precum stresul, fumatul, obezitatea etc. Procentul de pacienți nou diagnosticați a crescut de la 1.7% în 2020 la 2.1% în 2024.
Trimiteri emise de medicina de familie către medicii specialiști
În ceea ce privește numărul de pacienți care au primit trimiteri pentru investigații de specialitate, acesta a crescut semnificativ în ultimii 5 ani, ponderea lor crescând de la 32% în 2020 la 45% în ultimii doi ani. Dintre acestea, aproape jumătate sunt trimiteri pentru anlize de laborator și alte examene medicale.
Cum se poate vedea din graficul de mai jos, principalele 10 specialități medicale către care medicii de familie au emis trimiteri generează aproximativ 82% din numărul total de trimiteri:
Pentru a afla mai multe detalii despre aspecte precum profilul pacienților sau prevalența și incidența principalalelor patologii în evidența medicului de familie, vă invităm să consultați buletinul informativ realizat de Cegedim Health Data.
Pentru orice detalii suplimentare sau întrebări, vă rugăm să utilizați formularul de contact.